نقش یک روغن گیاهی در کاهش خطر مرگ مرتبط با زوال عقل
به گزارش پزشکی مدرن، طبق مشاهده و آنالیز 92 هزار نفر طی 28 سال، مصرف روزانه هفت گرم روغن زیتون، یعنی قدری بیشتر از یک قاشق چایخوری، خطر مرگ ناشی از زوال عقل را در مقایسه با کسانی که هرگز یا به ندرت روغن زیتون خورده بودند، 28 درصد کاهش داد. نتایج این تحقیق روز دوشنبه در مجله جاما نتورک اوپن (JAMA Network Open) منتشر شد.
به گفته نویسندگان پژوهش، این اولین بار است که ارتباط میان یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای و خطر مرگ ناشی از زوال عقل آنالیز می گردد.
آن جولی تسیر، یکی از نویسندگان این پژوهش از دانشگاه هاروارد، می گوید: این تحقیق بر دستورالعمل های غذایی تاکید می نماید که در آن ها از روغن های گیاهی مانند روغن زیتون استفاده می گردد و نشان می دهد که این توصیه ها نه تنها از سلامتی قلب بلکه به طور بالقوه از سلامتی مغز هم حمایت می نماید. انتخاب روغن زیتون طبیعی به جای چربی هایی مانند مارگارین و سس مایونز تجاری، انتخاب مطمئنی است و خطر ابتلا به زوال عقل کشنده را کاهش می دهد.
در این مطالعه مجموعه اطلاعات 60 هزار و 600 زن که از سال 1990 تا 2018 در مطالعه سلامت پرستاران شرکت نموده بودند و بعلاوه حدود 32 هزار مرد در همان دوره که در پژوهش متخصصان سلامت شرکت نموده بودند، آنالیز شد. پژوهش اول عوامل خطر در بیماری های مزمن عمده را در میان زنان در آمریکای شمالی آنالیز کرد، در حالی که دومی در پی همان موضوع اما برای مردان بود.
نویسندگان مطالعه نو، رژیم غذایی شرکت نمایندگان را هر چهار سال یک بار به وسیله یک پرسشنامه و شاخص تغذیه سالم جایگزین که رتبه بندی غذاها و مواد غذایی موثر در بیماری های مزمن را نشان می داد، ارزیابی می کردند. هرچه فرد در این شاخص امتیاز بیشتری کسب کند، بهتر است.
طبق نتایج به دست آمده، جایگزین کردن پنج گرم یا 1.2 قاشق چایخوری روغن زیتون به جای مارگارین یا سس مایونز هشت تا 14 درصد خطر مرگ ناشی از زوال عقل را کاهش می دهد. در عین حال نتایج جایگزینی با روغن های گیاهی دیگر یا کره قابل توجه نبود.
به گزارش ایندیپندنت، البته متخصصان خاطرنشان نموده اند این تحقیق یک رابطه علت و معلولی را ثابت نمی نماید بلکه وجود یک ارتباط را نشان می دهد و همچنان به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
به گفته تسیر، فواید بالقوه روغن زیتون برای سلامتی مغز احتمالا به علت ترکیبات آنتی اکسیدان هایی است که می توانند از سد خونی مغز عبور نمایند و مستقیما بر مغز تاثیر بگذارند. بعلاوه روغن زیتون احتمالا به علت مزیت هایی که برای سلامتی قلب و عروق دارد، غیرمستقیم هم بر سلامتی مغز تاثیر می گذارد.
دیوید کورتیس، استاد افتخاری ژنتیک، تکامل و محیط زیست در دانشگاه کالج لندن نیز می افزاید که حدود نیمی از موارد زوال عقل ناشی از بیماری های عروقی است، بنابراین هر چیزی که سلامتی قلب و عروق را بهبود بخشد مانند سیگار نکشیدن، انتظار می رود که خطر زوال عقل را هم کاهش می دهد.
روغن زیتون برای سلامتی قلب، مغز، استخوان ها و دیگر اعضای بدن مفید است. علاوه بر پخت وپز با آن، می توان در تهیه سس سالاد، سس سرکه و سس پستو هم از آن استفاده کرد و از مزیت هایش بهره مند شد.
منبع: گردشبان